Διδακτικές Μονάδες: 10
Εξάμηνο: 3ο
Επίπεδο Μαθήματος: Επιλογής Υποχρεωτικό
Σκοπός Μαθήματος
Ο μεταπτυχιακός Φοιτητής μετά την επιτυχή εξέταση του στο μάθημα θα μπορεί να είναι σε θέση να :
- Κατανοεί την ανάγκη μετάβασης σε έξυπνα κτίρια και δίκτυα
- Κατανοεί τις ελεγχόμενες μεταβλητές (συστήματα και εξοπλισμό) κυρίως σχετιζόμενες με Ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.
- Κατανοεί τις συνιστώσες που απαιτούνται για τον έλεγχο έξυπνων κτιρίων συνδυάζοντας γνώσεις πληροφορικής, ηλεκτρονικής και αυτομάτου ελέγχου.
- Κατανοεί τη δομή των Δικτύων δ9ινομής και τις δυνατότητες περαιτέρω οργάνωσής τους.
- Είναι ικανός να μεταφέρει σύγχρονη τεχνογνωσία στους συναδέλφους του μελετώντας και παρουσιάζοντας άρθρα
- Σε περιορισμένο χρόνο μπορεί να προτείνει λύσεις που άπτονται των εφαρμογών έξυπνων κτιρίων και δικτύων
- Σε μικρές ομάδες μπορεί να εφαρμόσει τη γνώση που έχει αποκτήσει και με βάση τα ενδιαφέροντάς του να εκπονήσει τμήμα μελέτης έξυπνου κτιρίου.
Υπεύθυνοι Διδάσκοντες
- Δρ Αντώνης Τσικαλάκης, Επίκουρος Καθηγητής
Περίγραμμα Θεωρίας
- Σημασία Αυτοματισμών Βάσει του ΚΕΝΑΚ: Αυτή η γνώση συμβάλλει να κατανοήσουν οι φοιτητές τη συνεισφορά των τεχνικών που θα διδαχθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας
- Ορισμοί, Συνιστώσες και Γενική Αρχιτεκτονική BMS: Αυτή η διδακτική ενότητα συμβάλλει στην κατανόηση της γενικής αρχιτεκτονικής (κεντρικής και αποκεντρωμένης) των συστημάτων Διαχείρισης Κτιρίων
- Υλικό-Αισθητήρες και Ενεργοποιητές: Αυτή η ενότητα συμβάλλει στην κατανόηση του υλικού πεδίου που χρησιμοποιείται σε έξυπνα κτίρια
- Πρωτόκολλα και Τοπολογίες Επικοινωνιών: Η επίτευξη της ευφυίας ενός κτιρίου γίνεται με τη βοήθεια συστημάτων επικοινωνιών και υπολογιστών. Επομένως απαιτείται η κατανόηση των περιορισμών στην εφαρμογή και ιδίως της κατανόησης του τρόπου επικοινωνίας.
- Ελεγκτές Σε συστήματα BMS: Παρουσιάζονται οι δυνατότητες τοπικών και Κεντρικών Ελεγκτών για έξυπνα κτίρια
- Περισσότερο προηγμένες τεχνικές ελέγχου: Εισαγωγή στις έννοιες της ανάδρασης, των Νευρωνικών δικτύων και των ασαφών συστημάτων
- Δομές Οργάνωσης Δικτύων διανομής ώστε να μετατραπούν σε έξυπνα δίκτυα (Smart Grids): Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται οι δομές οργάνωσης των Δικτύων Διανομής ώστε αυτά να μετατρέπονται σε έξυπνα δίκτυα με διεσπαρμένη παραγωγή. Παρουσιάζονται οι διαφορές μεταξύ μικροδικτύων , ιδεατών εργοστασίων παραγωγής και απλής διεσπαρμένης παραγωγής. Αναφορά σε περιορισμούς και δυνατότητες.
- Ευφυή Δίκτυα και Συνεργασία με Έξυπνα Κτίρια: Η μεγιστοποίηση του οφέλους από την ανάπτυξη έξυπνων κτιρίων και δικτύων προκύπτει από τη συνεργασία μεταξύ τους. Σε αυτό σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η έξυπνη μέτρηση που παρουσιάζεται στους φοιτητές.